ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Επικοινωνήστε στο........

heraklionbasket.kreta@gmail.com

Επίσημοι χορηγοί: "SIVA TRAVEL- CAFE ΑΡΩΜΑ -S/M ΧΑΡΜΑ "

30 Ιουν 2008

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗ

Δυστυχώς την εβδομάδα που πέρασε "απουσίαζα" από τα "δρώμενα" του μπάσκετ στην Κρήτη λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Διάβασα όμως με έκπληξη τα υπόλοιπα σάιτ του Ηρακλείου που ασχολούνται με το μπάσκετ, ( www.irakliokidbasket.blogspot.com,www.ergobasket.gr,kretaworldbasket.blogspot.com) τι συνέβη στο Αρκαλοχώρι στο περιβόητο final four ,παμπαίδων Α΄,Β΄.
Κατ΄αρχήν περί γιορτής του μπάσκετ και διάφορα "φούμαρα",ας τα αφήσομε στην άκρη.Όλοι ξέρουμε γιατί στο τέλος αποφασίστηκε να γίνει έτσι η "γιορτή".Και αυτό αγαπητέ Σταύρο σαν νέο μέλος της Ένωσης "βαρύνει" λίγο και εσένα.Διότι ξέρεις ότι σε στηρίξαμε όλοι για να εκλεγείς πιστεύοντας (και συνεχίζοντας βέβαια) ότι θα δώσεις μια νέα πνοή στο "αραχνιασμένες" από ιδέες και πρωτοβουλίες Δ.Σ της Ένωσης.Θέλομε να βρεθεί ένας άνθρωπος επιτέλους που να μπορεί να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να μπορεί να πει ένα όχι .
Γι αυτό τώρα που είναι νωρίς και δεν έχει αρχίσει η σαιζόν είναι ευκαιρία να μπουν σε μια τάξη τα πράγματα.
Συμφωνώ και ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις τόσο του φίλου και συναδέλφου Μιχάλη στο σάιτ του , γιατί ξέρω ότι έχει το θάρρος της γνώμης και βάζει πάνω από όλα το "συμφέρον" των παιδιών και ότι κάνει, το κάνει γι αυτά χωρίς να επιδιώκει προσωπικά οφέλη ,η ιδιοτελή σκοπό.
Όπως συμφωνώ και ταυτίζομαι απόλυτα με τον επίσης φίλο και επίσης συνάδελφο Νώντα για τις απόψεις που έχει εκφράσει στο σάιτ του.
Τέτοιες φωνές πρέπει να ακούγονται και να λαμβάνονται υπ΄όψιν από τους αρμόδιους χωρίς να σκέφτονται ότι θα τους "φάει" κάποιος τις καρέκλες.
Θυμίζω άλλωστε ότι και πέρυσι στο περυσινό Final four παμπαίδων Α΄που είχε γίνει στην Ν.Αλικαρνασσό είχαμε ξανά τα ίδια προβλήματα με τους διοργανωτές.Δηλαδή μας έβαλαν και παίξαμε σε συνθήκες καύσωνα σε ένα κλειστό χωρίς εξαερισμό (σπάσαμε τις πόρτες και τα παράθυρα για να αεριστεί κάπως ο χώρος), υπήρχε απουσία γιατρού, οι υπεύθυνοι του κλειστού δεν εμφανιζόταν να ανοίξουν την ώρα του αγώνα το κλειστό , δεν υπήρχε σφουγγαρίστρα κλπ.) Όταν λοιπόν δημοσιεύσαμε στον τύπο μια επιστολή με αυτά τα προβλήματα (σαν γονείς) "πέσαν και μας έφαγαν" 'όλοι οι θιγόμενοι.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα (όχι μόνο αυτό βέβαια αλλά και κάποιες διαιτησίες) να παραιτηθούν έφοροι και θεωρώ ότι το Κρητικό μπάσκετ να κάνει εκείνη την εποχή βήματα προς τα πίσω.
Τέλος πάντων όλα αυτά είναι περασμένα και τώρα δίνεται στους αρμόδιους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια νέα αρχή χωρίς παρατράγουδα.

29 Ιουν 2008

35ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΩΝ

Στην Ρόδο διεξάγεται η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων.Κρητικό ενδιαφέρον υπάρχει με την συμμετοχή του αθλητή Γρύλλη που αγωνίζεται στον Γ.Σ Περιστερίου, πρώην αθλητή του " Ηράκλειο ".
Αναλυτικά τα αποτελέσματα: (Πηγή www.betsmart.gr)

  • Κατά την πρώτη μέρα των αγώνων της τελικής φάσης του 35ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων που διεξάγεται στην Ρόδο είχαμε:
  • Στην δεύτερη μέρα των αγώνων της τελικής φάσης του 35ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων που διεξάγεται στην Ρόδο είχαμε:


ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ ΠΑΤΡΑΣ-ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 76-84
Δεκάλεπτα: 13-21, 25-41, 51-58, 76-84
Διαιτητές: Μήτσιου-Ευφραιμίδης
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ ΠΑΤΡΑΣ(Παπαδημητρίου): Παπακώστας, Τσιρώνης 3, Καρακάσης 7, Κωστής, Σαράντης, Νακόπουλος 2, Κουτρουμάνης 8, Σωτηρόπουλος 12 (1), Ρεκούτης 3, Πανίτσας, Μολφέτας 39(1), Αδαμόπουλος 1.
ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ (Θέρμος): Σαραβάς 2, Στογιαννίδης 2, Δεληγιώργης 38(3) , Αμπεριάδης 30(2), Ισκελής 12, Χαραλαμπίδης.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 71-61
Δεκάλεπτα: 10-12, 23-28, 51-42, 71-61
Διαιτητές: Παυλόπουλος-Καραλής
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ(Δόσπρας): Λεριάς Λ., Σταυρόπουλος 18(2), Μπρατίτσης, Λεριάς Γ. 14(2),
Κούστας 4, Αυγενικός 26(3), Μεϊχανετζίδης, Λιβισιανός 9, Καψάκης, Χατζηκάλφας, Αναστασάκης, Καρράς.
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ(Καραμανώλης): Μεϊκόπουλος, Μαυρογιάννης Μ., Καραμανώλης 6, Τελέγκας 4, Μαυρογιάννης Γ. 32(3), Μόσιος, Παπούλιας 14, Μανώλης 3, Μητσόπουλος 2.

ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 64-56
Δεκάλεπτα: 20-19, 27-34, 43-41, 64-56
Διαιτητές: Επιτροπάκης-Ξάνθος
ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ(Μπούμπας): Ζεϊμπέκης 6, Γρίψιος 8, Σκούφος, Γεωργάκης 1, Τζιλής 2, Γιαννάκης, Βελησσαρίου, Χατζηχαρίσης 9, Δαβάνης 18, Σούλης 1, Καραϊσκος 17(1), Βαρσάνο 2.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ(Τζιάλλας): Μαρούγκας 2, Μπιρμπάκος 4, Πουλημένος 24(6), Κουτούζος 4(1), Μαυράκης, Χάλαρης, Ψαρόπουλος 8(1), Γρύλλης 7, Βλάσης 1, Σπηλιόπουλος, Αθανασόπουλος, Λίτσος 6.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ 136-120 4
2. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 136-126 3
3. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ ΠΑΤΡΑΣ 147-140 3
4. ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 148-148 3
5. ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 133-141 3
6. ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 117-142 2

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17.00 Αρίων Ξάνθης – Νίκη Βόλου
18.45 Κολοσσός Ρόδου – Μαντουλίδης
20.30 Περιστέρι – Απολλωνιάδα Πάτρας

24 Ιουν 2008

Συνέλευση στις Ακαδημίες

Φωτογραφία αρχείου

Στα πλαίσια του νέου οργανογράμματος των ακαδημιών μπάσκετ του ΟΦΗ, πραγματοποιήθηκε χθες στην Εφόδου η νέα συνέλευση των μελών της.
Πρόεδρος της επιτροπής των ακαδημιών μπάσκετ είναι ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Ν.Βλαχάκης.
Μέλη είναι:
  • Γ.Μανιουδάκης (Υπεύθυνος στην Εφόδου)
  • Π.Περάκης (Έφορος Εφήβων)
  • Κ.Παντατοσάκης (Εφορος Παίδων)
  • Γ.Κουδουμάς (Εφορος Παμπαίδων Α΄)
  • Μ.Σκεπασιανός (Εφορος Παμπαίδων Β΄)
Η επιτροπή ασχολήθηκε για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ακαδημία εν όψει της νέας περιόδου.Αποφασίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξανασυνεδριάσει , για να δει την πρόοδο των θεμάτων που έχει τοποθετήσει.
Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης (και των προηγύμενων) είναι το γεγονός οτι υπάρχει σύμπνοια και αγαστή συνεργασία που δεν υπήρχε τα προηγόυμενα χρόνια όπως έλεγαν οι παλιότεροι.

Παντως σε τελική ανάλυση υπάρχει αισιοδοξία για την συνέχεια.

23 Ιουν 2008

2ο καλοκαιρινό camp Αρκαλοχωρίου


Πρεμιέρα είχαμε την Κυριακή το απόγευμα στο Αρκλοχώρι, στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, για το camp μπάσκετ.Πραγματοποιήθηκαν τα διαδικαστικά, δηλαδή οι εγγραφές των παιδιών, η διανομή αθλητικού υλικού και ο χωρισμός τους σε ομάδες ανα ηλικίες.Γράφτηκαν περίπου 130 παιδιά σύμφωνα με τους υπέυθυνους. Είχαμε συμμετοχή απο πολλά σωματεία της Κρήτης (ΟΦΗ,ΑΓΟΡ,ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ,ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ,ΔΕΙΛΙΝΟ,ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ κλπ), ενώ συμμετέχουν και 4 αθλητές του Ηρακλείου.

Κατα τ΄άλλα το κάμπ που διοργανώνει το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αρκαλοχωίου σε συνεργασία με την ΕΟΚ και την ΕΚΑΣΚ, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28-06 ,θα διδάξουν γνωστοί και έμπειροι προπονητές απο το νησί μας (απο τον ΟΦΗ ο Γ.Γωνιωτάκης), ενώ θα δώσουν το “παρών” και γνωστοί μπασκετμπολίστες, όπως οι Ευθ. Ρεντζιάς, Δημ. Παπανικολάου, Χρ. Χαρίσης, Χρ. Ταπούτος κ.α

Επίσης οι υπεύθυνοι του καμπ μας ενημέρωσαν οτι σύντομα το καμπ θα έχει το δικό του σάιτ.

20 Ιουν 2008

ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΤΕΡΑ




Ένας πατέρας που έχει το παιδί του σε ακαδημίες μπάσκετ μας έστειλε το κάτωθι και σταχυολογεί:
Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα.

Kάθε φορά που ένα θέμα μου κινεί το ενδιαφέρον, που με κάνει να σκέφτομαι και να προβληματίζομαι. Συνηθίζω κάθε πρωί, γιατί ξυπνάω χαράματα, να συνδυάζω το πρωινό μου καφέ, πάντα φραπεδάκι ως γνήσιος Ελληνάρας, με το να διαβάζω τα τελευταία νέα στο μπάσκετ. Καταλαβαίνετε όλοι ότι η προσοχή μου έπεσε σ’ αυτό που έγινε στο ΝΒΑ με τη μαμά του Λεμπρόν Τζέιμς να πρωταγωνιστεί σε μια πολύ περίεργη φάση.


Ο Πολ Πιρς έκανε ομολογουμένως ένα σκληρό φάουλ στον κανακάρη της Γκλόρια Τζέιμς και η μαμά φοβήθηκε για τον γιόκα της και εξαγριώθηκε. Συγνώμη μαμά, αλλά εσείς έχετε γεννήσει αυτό το θηρίο, πιστεύετε ότι μπορεί να πάθει κάτι από τέτοια φάουλ; Σαν χάδι το αντιμετώπισε. Ο Λεμπόν ζήτησε σε έντονο ύφος από τη μητέρα του να μην ανακατεύεται και το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά. Το τι έγινε βέβαια μετά στο σπίτι δεν το ξέρουμε και δεν πρόκειται να το μάθουμε. Λετε το θηρίο να γίνεται αρνάκι μπροστά στη μαμά; Δύσκολο μου φαίνεται.

Βλέποντας λοιπόν και το σχετικό βίντεο, αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες σκέψεις. Έχετε ποτέ δει αγώνα μεταξύ εφηβικών και παιδικών ομάδων; Και δεν μιλάω μόνο για μπάσκετ, αλλά για ότι άθλημα εσείς θέλετε. Ξέρετε ποιοι είναι σ’ αυτά τα παιχνίδια οι μεγαλύτεροι… χούλιγκαν; Οι γονείς των παιδιών. Στην κυριολεξία είναι θέμα προς μελέτη για τους ψυχολόγους τα όσα ακούγονται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου αγώνα.


Ο κάθε γονιός βλέπει το παιδί του τέλειο και καλά κάνει. Γίνεται θυσία και αφιερώνει τα πάντα στην πρόοδο του παιδιού του. Τουλάχιστον εγώ έτσι μεγάλωσα και νιώθω ευλογημένος γι’ αυτό. Για τα πάντα στη ζωή όμως υπάρχει ένα μέτρο κι αυτό πρέπει να το ξέρουν καλά όλοι οι γονείς.

Πολλοί είναι αυτοί οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους από μικρά σε ομάδες. Για να έχουν υγεία μέσω του αθλητισμού και να μένουν μακριά από τους πειρασμούς. Πολύ σωστά πράττουν. Κάποια από τα παιδιά είναι καλύτερα από τ’ άλλα και κάποια άλλα πολύ καλύτερα. Ξεχωρίζουν από μικρά. Ξέρετε όμως πόσα τέτοια ταλέντα έχουν χαθεί στο δρόμο; Αμέτρητα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είχαν σωστή καθοδήγηση.

Πάνε που λετε οι γονείς στις προπονήσεις των παιδιών τους και στους αγώνες. Έχουν για όλα άποψη και πάντα φταιει ο προπονητής, ο διαιτητής, ακόμα και ο φύλακας του γηπέδου, αλλά ποτέ το παιδί τους.

Μια φορά βρέθηκα σ’ ένα παιχνίδι μπάσκετ που ο πατέρας φώναζε στο παιδί του να σουτάρει μόνος του και να μην πασάρει την μπάλα. Του μάθαινε δηλαδή πως να… επιβιώσει στη ζωή! Κι επειδή αυτό το παιδί δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια να γίνει στο μέλλον σπουδαίος αθλητής, στη ζωή του τι θα κάνει; Τίποτα, γιατί αυτό που μαθαίνει από το περιβάλλον του είναι να είναι εγωιστής.

Τα παιδιά δεν χαίρονται πλέον το παιχνίδι, γιατί το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ είναι απλά ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Και δεν το χαίρονται γιατί η ματαιοδοξία των γονιών τους δημιουργεί τόσο άγχος και τόση πίεση που στο τέλος σιχαίνονται αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν με αγάπη. Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους σαν μηχανή παραγωγής χρημάτων, αφού αν όλα πάνε καλά και κάνουν συμβόλαια με μεγάλες ομάδες τότε θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα όλης της οικογένειας, κι αυτοί θα μπορούν να περπατούν με καμάρι στη γειτονιά τους. Δηλαδή το να δημιουργήσουν αστέρες είναι πιο σημαντικό για κάποιους γονείς από το να δημιουργήσουν σωστούς ανθρώπους. Δυστυχώς…

Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, όσοι γονείς διαβάσετε τούτο ‘δω το κείμενο αφήστε τα παιδιά σας να αναπνεύσουν. Να χαρούν τη ζωή, να κάνουν αυτό που αγαπούν. Δείξτε τους τα λάθη που κάνουν, τις αδυναμίες που έχουν, δώστε τους κίνητρα να δουλέψουν συνειδητά γιατί αυτά το θέλουν και όχι γιατί εσείς το επιθυμείτε. Κάντε τα να αγαπήσουν το καθετί με το οποίο καταπιάνονται και κάντε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν όλοι να είναι στρατηγοί. Στρατιώτες χρειαζόμαστε. Από στρατηγούς γέμισε ο τόπος…

Υ.Γ.1 Δεν δικαιολογώ την αντίδραση της μαμάς Λεμπρόν αλλά ούτε και του ίδιου του σούπερ σταρ. Μάνα είναι μόνο μια και αξίζει όλο το σεβασμό μας και την αγάπη μας γιατί σίγουρα έχει στερηθεί την προσωπική της ευτυχία για να δώσει στα παιδιά της ότι καλύτερο.
Υ.Γ.2 Επιτρέψτε μου να πω έστω και μέσα απ’ αυτό το κείμενο ένα μεγάλο ευχαριστώ στον γέρο μου και τη γριά μου γιατί πραγματικά θυσίασαν τη ζωή τους για να μεγαλώσω εγώ σωστά.

17 Ιουν 2008

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΟΥ

Με τον καλύτερο τρόπο "έπεσε" η αυλαία στην Εφόδου για την φετινή αγωνιστική περίοδο.
Διοργανώθηκε ένα φιλικό των παμπαίδων Β΄ μεταξύ του ΟΦΗ και του ΕΡΓΟΤΕΛΗ.Οι ηλικίες ήταν 1997-98, και ήταν μια πρόβα "τζενεράλε", για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.Οι αθλητές και των δύο ομάδων επέδειξαν ζηλευτή αγωνιστική συμπεριφορά, καθώς έδειξαν ότι δεν είναι καθόλου επηρεασμένα από την ζέστη.

Ο Χ.Καρατζάς δινει οδηγίες Πολλούς πόντους σημείωσε ο Σκεπασιανός
Οι παίκτες του Χ.Καρατζά έδειξαν διάθεση, έτρεξαν, όμως ήταν λίγοι αθλητές (8), καθώς μερικοί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εφόρου τους και του προπονητή τους διότι απουσίαζαν σε χωριά η ήταν σε κατασκηνώσεις.
Αντίθετα στον Εργοτέλη είχαμε μαζική συμμετοχή.Ο Γ. Βογιατζάκης χρησιμοποίησε όλους τους αθλητές του.

Οδηγίες και του Γ.Βογιατζάκη στους αθλητές του. Υπερίπταται ο Δ.Φραγκιαδάκης
Γενικά είχαμε ένα όμορφο παιχνίδι που το χάρηκαν οι αθλητές και απόλαυσαν οι γονείς που παρευρέθηκαν.

Μερικοί από τους γονείς των παιδιών.
Τον αγώνα που διεξήχθη την Τρίτη παρακολούθησε και ο β.προπονητής του "μεγάλου" ΟΦΗ Γ.Γωνιωτάκης καθώς και οι έφοροι Γ.Μανιουδάκης,Κ.Παντατοσάκης και Μ.Σκεπασιανός.

16 Ιουν 2008

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά


Ένας βασικός παράγοντας που φέρνει την επιτυχία σε μια ομάδα ή μεμονωμένα σε έναν αθλητή είναι η έμφαση που δίνει στις λεπτομέρειες του αντικειμένου του. Χωρίς αυτές χάνεται η ποιότητα και κυρίως χάνεται ο έλεγχος, αφού στις δύσκολες στιγμές οι λεπτομέρειες θα κάνουν την διαφορά.

Εμείς οι προπονητές έχουμε μεγάλη ευθύνη γι αυτό, επειδή στις ομάδες που δουλεύουμε είμαστε αναγκασμένοι να ελέγχουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Ξεκινώντας από τον μικρό αθλητή πρέπει να διδάξουμε με κάθε λεπτομέρεια “τα βασικά” του αθλήματος στον τομέα της τεχνικής αλλά και στον τομέα της νοοτροπίας.
Τεχνικά πρέπει να μάθει τα πάντα όσο καλύτερα γίνεται, γιατί στο μέλλον σε αυτά θα στηριχτεί για να προσαρμοστεί στις αγωνιστικές απαιτήσεις υψηλού επιπέδου. Οι λεπτομέρειες στα βασικά θα τον βοηθούν να βελτιώνεται αγωνιστικά και να γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμος. Άλλωστε πως μπορεί κάποιος να εκτελέσει ένα σύστημα όταν δεν ξέρει να τοποθετεί το σώμα του, να σουτάρει, να πασάρει ή να ντριπλάρει και ειδικότερα να επιλέγει σωστά την ενέργεια του;
Οι λεπτομέρειες σε θέματα νοοτροπίας, συμπεριφοράς και εμφάνισης είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, διδάσκεται στην μικρή ηλικία και πρέπει να υπάρχει διαρκής και μόνιμος έλεγχος. Το πιο απλό, φαινομενικά, πράγμα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Να μερικά παραδείγματα:

§ Ο μικρός δυσανασχετεί που βγαίνει αλλαγή από το διπλό ή τον αγώνα ή στην διάρκειά του είναι ιδιαίτερα ατομιστής! Πρέπει αμέσως να μάθει ότι το άθλημα είναι ομαδικό και ότι όλοι βρίσκονται για τον ίδιο σκοπό στο γήπεδο!

§ Ο μικρός φοράει περικάρπιο στο χέρι ή κορδέλα στα μαλλιά! Αφού διαπιστώσουμε ότι δεν τα χρησιμοποιεί για να σκουπίζει τον ιδρώτα του, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι η “η φιγούρα” και το “στυλάκι” καταστρέφει την ουσία και κυρίως αποπροσανατολίζει το μυαλό του!

§ Η αθλητική τσάντα με την πετσέτα, τα καθαρά ρούχα, το νερό κτλ είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε αθλητή, ο οποίος πρέπει να μάθει να προσέχει τον εαυτό του και να φροντίζει το σώμα του, αφού αυτό θα τον οδηγήσει στον στόχο του!

§ Η ώρα προσέλευσης, οι κουβεντούλες ακόμα και η τσίχλα (!) στην προπόνηση, έχουν να κάνουν με την πειθαρχία. Πρέπει ο μικρός να μάθει ότι η προπόνηση είναι “ιερή”, αν αργήσει θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ίδιος αλλά και ολόκληρη η ομάδα! Οι κουβεντούλες και η τσίχλα αφορούν στο πόσο είναι συγκεντρωμένος στην προπόνηση. Αν από την μικρή ηλικία μάθει να είναι χαλαρός, τότε θα αντιδράσει άσχημα στην αναπόφευκτη πίεση που θα συναντήσει στο μέλλον.

§ Η υπευθυνότητα και η μετριοφροσύνη είναι σοβαρά όπλα στα ομαδικά αθλήματα! Έτσι λοιπόν το μάζεμα των μπαλών ή το σκούπισμα του γηπέδου είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθεί ο 12χρονος σε αυτά και να μάθει ότι σε μια ομάδα όλοι κάνουν τα πάντα με σοβαρότητα και προθυμία.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις άπειρες λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, όσο και αν κάποιες δείχνουν υπερβολικές. Δεν είναι καθόλου, το αντίθετο μάλιστα! Όλα παίζουν τον ρόλο τους και σκοπός μας είναι να δημιουργούμε καλούς αθλητέςς αλλά και σωστούς ανθρώπους βοηθώντας ως ένα σημείο και την οικογένεια!

Μάριος Δεσποτάκης

Σε επίπεδο πρωταθλητισμού και υψηλών αγωνιστικών υποχρεώσεων, οι λεπτομέρειες έρχονται για ακόμα μια φορά να δημιουργήσουν την διαφορά!
Η σωστή εκτέλεση των βασικών κατά την διάρκεια ενός συστήματος, ενός αιφνιδιασμού ή μιας άμυνας, δίνει την δυνατότητα στην ομάδα να αποκτά το πλεονέκτημα. Το μπάσκετ έχει παρουσιάσει πλέον όλα τα είδη πάσας, ντρίπλας, σουτ, σκριν, κινήσεων κτλ και συνδυασμών αυτών, άρα το θέμα είναι οι σωστές επιλογές και ποιος θα τα κάνει πιο σωστά από τον άλλον!!! Δουλειά λοιπόν στα βασικά, προσαρμοσμένα στην φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η ουσία.
Η απόδοση μιας ομάδας εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία των παικτών σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο. Έτσι ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε συνεχής επαγρύπνηση, να αντιλαμβάνεται τυχόν προβλήματα παρατηρώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια και να δίνει λύσεις είτε κουβεντιάζοντας, είτε χρησιμοποιώντας διάφορες “τεχνικές”! Πάντως είναι καλό να μην κουκουλώνονται προβλήματα που αφορούν την ψυχολογία στην ομάδα, όσο μικρά και αν είναι αυτά. Συχνά συσσωρεύονται και οδηγούν σε ξαφνικές και συνήθως καταστροφικές εκρήξεις!
Οι λεπτομέρειες λοιπόν καθορίζουν πολλά. Όποιος δεν τις παίρνει στα σοβαρά είναι σχεδόν σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα αποτύχει! Έμφαση σε αυτές, σκληρή δουλειά και αυτοπεποίθηση και τότε ελέγχουμε τα πάντα και το κυριότερο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα πάντα.
Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πραγματικότητά μας τελικά; Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε γι αυτήν!

Πηγή www.despotakis.gr

Ατομική Προπόνηση


Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι η προπόνηση με την ομάδα τους είναι αρκετή ώστε να βελτιωθούν, τόσο στην τεχνική κατάρτιση, όσο και στην φυσική κατάσταση. Είναι όμως εφικτό αυτό;
Μια προπόνηση διαρκεί μιάμιση και στην καλύτερη περίπτωση δύο ώρες. Πόσες επαναλήψεις μπορεί ένας παίκτης να κάνει σε μία άσκηση, όταν άλλοι 10-12 περιμένουν; Αποδεδειγμένα πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται ώστε να επέλθει ουσιαστική βελτίωση.

Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι στην προαγωνιστική και αγωνιστική περίοδο η ομαδική τακτική απασχολεί ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης, τότε ο χρόνος για την ατομική βελτίωση του παίκτη είναι ελάχιστος!
Η ατομική προπόνηση λοιπόν έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. Η δημιουργία μιας τέτοιας προπόνησης είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση και προγραμματισμό. Κινούμαστε σε τρεις βασικούς τομείς, την Ατομική Τεχνική, την Φυσική Κατάσταση και την Ψυχολογία.
Εντοπίζουμε που υστερεί ο παίκτης μας και βλέπουμε πως επηρεάζεται η απόδοση του γενικότερα. πχ. Μια κακή φυσική κατάσταση συνεπάγεται μιας μέτριας έως κακής εκτέλεσης των βασικών μέσα στο παιχνίδι (ντρίπλα, πάσα, σουτ κτλ) με αποτέλεσμα να δημιουργεί ίσως κακή ψυχολογία και ανασφάλεια!
Στην συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, το φύλλο, τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, τις καθημερινές δραστηριότητες κτλ, καθορίζουμε τις ημέρες που θα γίνεται το πρόγραμμα ατομικής προπόνησης.


Μ.Δεσποτάκης

Κάνουμε κάποιες μετρήσεις ώστε να ξέρουμε το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα και που θέλουμε να φτάσουμε και τέλος ορίζουμε τον ακριβή τρόπο δουλειάς (μέθοδος, επιβαρύνσεις, συχνότητα, διαλείμματα κτλ). Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τον παίκτη και όχι να τον ‘’κάψουμε’’!
Προσωπικά πιστεύω ότι η ατομική προπόνηση πρέπει να γίνεται παρουσία προπονητή, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος στην ορθότητα εκτέλεσης των ασκήσεων και να τηρείται σωστά το πρόγραμμα.
Αν ο αθλητής θέλει να προπονηθεί μόνος του, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώνει καθημερινά τον προπονητή του για το τι έχει κάνει και να του ζητά την καθοδήγησή του για την συνέχεια. Έχουν περάσει πια οι εποχές που θεωρούσαμε ατομική προπόνηση το μονό της γειτονιάς! Και αυτό χρειάζεται, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε τώρα…
Ατομική προπόνηση στην ψυχολογία είναι κάτι που σε κάποιους ίσως να ακούγεται κάπως παράξενα! Κι όμως, η ψυχολογία μας επιδέχεται πολύ ‘’ατομική προπόνηση’’ και υπάρχουν πολλές τεχνικές γι αυτό: Το καθημερινό ημερολόγιο συναισθημάτων, η συζήτηση, το διάβασμα σχετικών με την ψυχολογία βιβλίων, οι αναπνοές, ο διαλογισμός, είναι μερικές από αυτές που έχουν βοηθήσει πολλούς να φτάσουν ψηλά! Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, που θα το εξετάσουμε αναλυτικά στο άμεσο μέλλον.
Συμπερασματικά λοιπόν, η σωστή ατομική προπόνηση είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε αθλητή που θέλει να βελτιωθεί. Μην αρκείστε μόνο στην ομαδική προπόνηση, το κάτι παραπάνω είναι αυτό που καταξιώνει κάποιους και τους κάνει να ξεχωρίζουν από το γενικό σύνολο!
Ο παραπάνω, είναι ίσως ο μοναδικός κανόνας για τον οποίο, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω συναντήσει ακόμα την εξαίρεση του!!!

Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach

Πηγή: www.despotakis.gr

14 Ιουν 2008

Καλό ε;

Το διαβάσαμε και το αντιγράψαμε από το basketblog.gr και συγκεκριμένα από http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11185&Itemid=126 .Δεν είναι απόλυτα σωστό γιατί καμιά φορά η βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε λάθος έννοιες.Απλώς δείχνει τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου.Δείτε το:

Διβαζάω ανπαδόα

Της Σοφίας Ράμμου
15/05/2008 (17:54)

Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πμανιπσήτετο του Κμτρπιαιζ, δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετηνα τα γτάμαμρα μσέα σε μία λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και να μροπετίε να τις δαβαιάστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γιατί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά την λξέη σα σνύλοο.
Ατίπτσυεο ε;
Το κάνατε ήδη;
Συγχαρητήρια!

11 Ιουν 2008

Είκοσι τέσσερα Δευτερόλεπτα

Άρης Καραπιδάκης (Παίδες Εργοτέλη)

Ερωτήσεις

1. Σε ποιο σχολείο πας:Τέταρτο Γυμνάσιο Ηρακλείου

2.Ποτε γεννήθηκες.1993

3.Τι ομάδα είσαι. Παναθηναικός

4. Οικογενειακή σου κατάσταση.Εχω μια μικρότερη αδερφή.

5.Τι φαγητό σου αρέσει.Πιλάφι,καρρμπονάρα,πίτσα.

6.Σερφάρεις στο Ιντερνετ. Ναι

8.Ποιός παίκτης αρέσει. Δ.Διαμαντίδης.

9.Παρακολουθείς άλλα σπορ. Ποδόσφαιρο, Τέννις.

10.Ποιά πόλη θα ήθελες να επισκεφθείς. Λονδίνο, Παρίσι, Las Vegas

11.Ποιό μνημείο θεωρείς σπουδαιότερο. Παρθενώνας(Ακρόπολη)

12.Ποιός είναι ο ήρωας των παιδικών σου χρόνων.Ο Χάρυ Πότερ.

13. Ποιο είναι το ελάττωμα σου. Ειμαι παρορμητικός.

14.Πως σε φωνάζουν οι φίλοι σου. «Αρη»

15.Σε ποιο παίκτη θέλεις να μοιάσεις. Στον Δ.Διαμαντίδη

16.Το αγαπημένο σου τραγούδι.α)Rise and Fall (Graig David ft. Sting),β)Bounce(timbaland ft Dr.Dre and Justin Timberlake)

17.Τι σε εκνευρίζει περισσότερο.Τα ψέματα

18.Ποια θεωρείς σημαντικότερη αξία. Σεβασμός ,εχεμύθεια

19.Η ευτυχέστερη μέρα της ζωής σου. Όταν επισκεφτηκα τα Universal Studios στην Florida και την Disney Land και όταν επιλέχτηκα στην μικτή Κρήτης

20.Η χειρότερη μερα. Η περιοδος των εξετάσεων

21Ποιο το χόμπυ σου. Πινγκ Πονγκ, μπιλιάρδο, bowling.

22.Ποια προσωπικότητα θέλεις να γνωρίσεις. Μ.Jordan

23.Το μεγάλο σου όνειρο. Να παιξω στον Παναθηναϊκό

24.Τι έμαθες από τους γονείς σου. Να σεβομαι τους συνάνθρωπος μου ,και να εκτιμώ.

10 Ιουν 2008

Νέο Φιλικό Στην Εφόδου

Ετοιμοι οι παίκτες του Γ.Γωνιωτάκη να εισέλθουν στον αγώνα
Φιλικό στην Εφόδου (το τρίτο στη σειρά), διοργάνωσε η ακαδημία μπάσκετ του ΟΦΗ μεσω του προπονητή τους, στους "λιλιπούτειους" αθλητές της ακαδημίας.

Οι γονείς καμαρώνουν τα "βλαστάρια" τους.

Αναφορικά ο Γ.Γωνιωτάκης τόνισε ότι « αυτά τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να εισέρχονται σιγά,σιγά σε αγωνιστικές υποχρεώσεις , καθώς και μερικοί από αυτούς θα στελεχώσουν του χρόνου τους παμπαίδες Β΄.»

Και ο πάγκος διασκεδάζει το παιχνίδι

Υπάρχει μάλιστα η προοπτική να γίνουν κι άλλοι φιλικοί αγώνες.

Προσπάθεια για καλάθι

Συνέλευση στις Ακαδημίες

Απο αρισερά: Κ.Παντατοσάκης,Γ.Μανοιυδάκης,Μ.Σκεπασιανός,Μ.Σεμερτζάκης,Ν.Βλαχάκης
Εγινε στις 29/05/08 η πρώτη συνάντηση στην Εφόδου των υπεύθυνων των Ακαδημιών της ομάδας του ΟΦΗ.
Συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος της επιτροπής ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Βλαχάκης Νίκος.Επίσης ο υπεύθυνος των ακαδημιών της εφόδου κ.Γιώργος Μανιουδάκης και οι έφοροι Μ.Σκεπασιανός , Κ.Παντατοσάκης, Μ.Σεμερτζάκης και Γ.Κουδουμάς.
Τα θέματα συζήτησης αφορούσαν τις ακαδημίες για την νέα αγωνιστική περίοδο.

8 Ιουν 2008

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Πολλοι προπονητές απ όλη την Κρήτη στο Σεμινάριο


Με επιτυχία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στον Κλαδισσό στα Χανιά το σεμινάριο προπονητών που διοργάνωσε η ΕΟΚ, ο ΣΕΠΚ και η ΕΚΑΣΚ.
Παραβρέθηκαν απ΄ όλη την Κρήτη προπονητές με σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.Απο τον ΟΦΗ παρών ήταν ο Γ.Γωνιωτάκης .
Ομιλητές ήταν κατά σειρά:

      • Θ.Παπαχατζής με θέμα την ατομική προπόνηση περιφερειακών παικτών και επιθετικές συνεργασίες τριών παικτών.
      • Γ.Τζήμας με θέμα το "transition offensive", δηλαδή την γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.
      • Θ.Σκουρτόπουλος με θέμα ατομική προπόνηση ψηλών παικτών,και επιθετικές κινήσεις των παικτων.
      • Γ.Καλαφατάκης με θέμα την αντιμετώπιση του Pick n Roll, και επίθεση εναντίον ζώνης.
      • Μ.Δασκαλάκης. με θέμα το μπάσκετ στις μικρές ηλικίες και διαφορές του γυναικείου μπάσκετ.
Κατά την διάρκεια των ομιλιών έγιναν διάφορες βραβεύσεις στους ομιλητές από διάφορα μέλη της ΕΚΑΣΚ .
O κ.Αλέξανδρος Νεονάκης βράβευσε τον Γ.Τζήμα για την άνοδο στην Α1
Ο κ.Γ.Τζήμας σε μια άσκηση επί "χάρτου"
Ο κ.Μ.Κανάκης τον Μ.Δασκαλάκη .
Ο προπονητής της Ιεράπετρας Γ.Μακράκης τον Γ.καλαφατάκη.
Ο κ.Στ.Δρικάκης τον κ.Σκουρτόπουλο
Η κ.Φ.Δημητρουλάκη βράβευσε τον κ.Θ.Παπαχατζή.
Για να δείξουν τις ασκήσεις οι προπονητές " χρησιμοποίησαν " αθλητές του ΚΥΔΩΝΑ.
Τα στοιχεία που αποκομίσαμε ήταν πολύ θετικά και θα τα χρησιμοποιήσω σαν άρθρα κάποια στιγμή στο μέλλον .Πάντως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι για αντεπεξέλθει μια ομάδα επιθετικά αλλά και αμυντικά ,καθώς και τα συστήματα να "βγαίνουν" πιο εύκολα, χρειάζονται δύο η και τρεις "κοντοί" και όχι πολύ " ψηλούς" " ψηλοί ".
Για τον κ.Γ.Τζήμα έχω ήδη γράψει άρθρο στην ιστοσελίδα(μπλογκ).........
www.grbasket.blogspot.com

7 Ιουν 2008

ΦΙΛΙΚΟ ΟΦΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ...συνέχεια.


Οπως είχαμε προαναφέρει μια εβδομάδα τώρα, πραγματοποιήθηκε η "ρεβάνς" των δύο ομάδων στο "Τέννις".Σ ένα πολύ όμορφο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι του Ηράκλειο με πολύ μεράκι (Καταπράσινο περιβάλλον με άρτια υποδομή στο κέντρο της πόλης,με άρτιες εγκαταστάσεις).
Η ομάδα του ΟΦΗ, έτοιμη πριν ξεκινήσει το ματς
Νικητής βέβαια όπως και στον πρώτο αγώνα αναδείχθηκε το μπάσκετ, τα παιδιά που συμμετείχαν, οι προπονητές και προ πάντως οι γονείς και ο κόσμος που παρευρέθηκε.
Ευχαριστήρια ανήκουν και στους εφόρους των δύο ομάδων που πραγματοποιούν τέτοιες πρωτοβουλίες.Ελπίζομε να υπάρχει ανάλογη συνέχεια....
Πανέτοιμο το "ΗΡΑΚΛΕΙΟ" εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο

6 Ιουν 2008

Γονείς & Βasket

Πάρα πολύ σωστή, αντικειμενική & επικοδομητική η σχετική άποψη του προπονητή Basket Μάριου Δεσποτάκη ! ! Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλα τα αθλήματα..& οι Γονείς θα πρέπει ν΄ακολουθούν όσο.... μπορούν όλα τα παραπάνω...με υπομονή, διακριτικότητα & συμπαράσταση !!!!

5 Ιουν 2008

Σεμινάριο προπονητών



Στα Χανιά τα τοπικά σωματεία, σε συνεργασία με ΕΟΚ, ΕΚΑΣΚ και ΣΕΠΚ, διοργανώνουν το διήμερο 7-8 Ιουνίου, στο κλειστό Κλαδισού, σεμινάριο προπονητών. Αναλυτικά το πρόγραμμα.
ΣΑΒΒΑΤΟ: 4.30μμ “Ατομική προπόνηση περιφερειακών παικτών” - από τον κ. Παπαχατζή,

• 5.30μμ “Αιφνιδιασμός” και “Οι επιθετικές κινήσεις των παικτών” - κ. Σκουρτόπουλος

7.30μμ “Αντιμετώπιση Pick’n Roll” - κ. Καλαφατάκης.

ΚΥΡΙΑΚΗ: 9πμ “Μπάσκετ σε μικρές ηλικίες και διαφορές γυναικείου μπάσκετ” - κ. Δασκαλάκης

10πμ “Ατομική προπόνηση ψηλών παικτών” - κ. Σκουρτόπουλος

11.30πμ “Επιθετικές συνεργασίες τριών παικτών” - κ. Παπαχατζής

12.30μμ “Επίθεση εναντίον ζώνης” - κ. Καλαφατάκης.

Από τον ΟΦΗ θα παρευρίσκεται ο προπονητής κ. Γιώργος Γωνιωτάκης

3 Ιουν 2008

Αθλητική Νοοτροπία


Πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία ενός αθλητή. Ειδικά στο μπάσκετ, που είναι ένα ποιοτικό και αρκετά υψηλού επιπέδου άθλημα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει αρκετά.Πολλοί ρίχνουν το βάρος στο ταλέντο, στα σωματικά προσόντα, στις φυσικές δυνάμεις, στα μέσα προπόνησης, κτλ χωρίς να ασχολούνται με το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας: την Αθλητική Νοοτροπία!

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αθλητών/τριων όπου παρότι δεν διέθεταν ταλέντο και σωματικά προσόντα ούτε ιδανικά μέσα προπόνησης εντούτοις κατάφεραν να φτάσουν ψηλά επειδή διέθεταν σωστή νοοτροπία!

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες του μπάσκετ μας θα προσπαθήσω να αναλύσω την αξία του να είσαι πάνω απ’ όλα σωστά σκεπτόμενος αθλήτης/τρια:

- Η αγάπη για το μπάσκετ θα κρατήσει ζωντανό το πάθος και το ενδιαφέρον σου. Αν δεν το αγαπάς πραγματικά καλύτερα να φύγεις από αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς θα φύγεις στην πρώτη δυσκολία! Η αγάπη θα σε οπλίσει με τις ψυχικές δυνάμεις και τα αποθέματα που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις κακοτοπιές που σίγουρα θα συναντήσεις. Και στον αθλητισμό – πρωταθλητισμό συχνά πρέπει να πονέσουμε για να πετύχουμε!
- Ο σεβασμός στο ίδιο το άθλημα θα σε οδηγήσει στο να σέβεσαι συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους. Αυτό θα σου προσδώσει ήθος, ποιότητα και αξία, ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι αμοιβαίο! Θα είσαι αξιοσέβαστη παρουσία και πάντα θα έχεις κύρος και λάμψη.
- Η συνέπεια θα σου προσφέρει την συνεχή βελτίωση και την μεγάλη διάρκεια. π.χ. η συνέπεια στην προπόνηση σε βελτιώνει αθλητικά και ταυτόχρονα σε κρατάει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης για μεγάλο διάστημα.
- Η πειθαρχεία μέσα και έξω από το γήπεδο είναι αναγκαία, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Μέσα στο γήπεδο πρέπει να τηρείς τους κανόνες του παιχνιδιού και της ομάδας σου. Σέβεσαι τις αποφάσεις των διαιτητών και του προπονητή σου ακόμα και αν κατά την γνώμη σου δεν είναι σωστές! Η αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει… Έξω από το γήπεδο πρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμα σε θέματα διατροφής, ύπνου, διασκέδασης, και γενικά συμπεριφοράς που επηρεάζουν το παιχνίδι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πειθαρχία δεν σημαίνει λοιπόν καταπίεση, σημαίνει τρόπος αθλητικής συμπεριφοράς με σκοπό την επίτευξη του στόχου.
- Εμείς, όχι εγώ! Μια φράση που αν την καταλάβεις θα βελτιώσεις πολλά στην ζωή σου γενικότερα. Το μεγάλος κέρδος των ομαδικών αθλημάτων βρίσκεται ακριβώς εδώ. Αν καταφέρεις να αποδεχτείς το ρόλο σου μέσα στην ομάδα και βάλεις την ομάδα πάνω από τον εαυτό σου τότε να ξέρεις ότι έχεις κερδίσει πολλά όχι μόνο σαν παίκτρια αλλά και σαν άνθρωπος! Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Απαιτεί αρκετή αυτογνωσία και ικανότητα αυτοκριτικής. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις σκληρά γι αυτό. Ένα πρώτο βήμα είναι να μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους για ότι συμβαίνει, καλύτερα να ψάχνεις πρώτα μέσα σου. Ίσως βρεις λύσεις που δεν τις φανταζόσουν καν!
Όταν μάθεις λοιπόν να δουλεύεις με τον εαυτό σου θα καταλάβεις την πραγματική σου αξία και τότε θα μπορείς να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά μέσα στην ομάδα αφού θα ξέρεις ακριβώς τι μπορείς να προσφέρεις χωρίς να επηρεάζεσαι από τίποτα!
Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι μια περιληπτική αναφορά στο θέμα αθλητική νοοτροπία. Είναι απλά το ερέθισμα για να σχοληθούμε με το θέμα περισσότερο, γιατί σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα δούμε αν δουλέψουμε πάνω σε αυτό.
Η σωστή νοοτροπία πρέπει να διδάσκεται καθημερινά στους αθλητές από την πρώτη μέρα που θα πατήσουν το παρκέ μέχρι και την τελευταία μέρα της καριέρας τους σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Πρέπει ο αθλητής από πολύ νωρίς στην καριέρα του να θεωρεί αυτονόητο τον σεβασμό, την πειθαρχία, την ομαδικότητα κτλ, αν και πάντα βελτιώνεται αρκεί να τον πείσεις για τα οφέλη. Συχνά είναι τα παραδείγματα μεταμορφωμένων ομάδων ή αθλητών απλά επειδή πειθάρχησαν λίγο παραπάνω ή έγιναν πιο ομαδικοί.
Δουλειά λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, έγκαιρα, για να πάψουμε να λέμε την γνωστή φράση:
<<Ήταν μεγάλο ταλέντο αλλά δεν είχε μυαλό>>

Δεσποτάκης Μάριος
basketball Coach

Γονείς και μπάσκετ



Ξεκινώντας το άρθρο αυτό θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι γονείς των μικρών αθλητών και αθλητριών ενδιαφέρονται πάντα για το καλό των παιδιών τους, πασχίζουν γι αυτά και σίγουρα θέλουν να τα βλέπουν να προοδεύουν σε ότι κάνουν. Η άποψη που καταθέτω παρακάτω αφορά τη σχέση των γονιών με το μπάσκετ και έχει σαν στόχο να βοηθήσει στην σωστή μπασκετική και όχι μόνον ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Σε αυτή την ηλικία χτίζεται η νοοτροπία του αθλητή κι ως εκ τούτου όλοι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί...

Το μπάσκετ χρειάζεται τους γονείς των παιδιών να βρίσκονται κοντά, αρκεί αυτό να γίνεται ελεγχόμενα και σωστά. Η διακριτική παρουσία ενός γονιού στην εξέδρα του γηπέδου, στη διάρκεια ενός αγώνα ή ακόμα και κάποιας προπόνησης, δεν είναι κάτι κακό. Άλλωστε το μπάσκετ δεν είναι «parking» μικρών παιδιών, ώστε να τα παρατάμε εκεί «κερδίζοντας» 2 ελεύθερες ώρες!
Το κακό ξεκινάει από την στιγμή που ο γονιός αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του παιδιού του, θεωρώντας ότι έτσι το βοηθάει να πάει καλύτερα. Όμως η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν;
Αρχικά οι γονείς αυτοί, έχοντας ή μη σχέση με το άθλημα, συμβουλεύουν τα παιδιά τους κατά την διάρκεια της προπόνησης για το πώς θα ντριπλάρουν, θα πασάρουν ή θα σουτάρουν μέσα στο γήπεδο. Συνήθως οι συμβουλές συνεχίζονται κατά την διαδρομή για το σπίτι και πολύ συχνά είναι ένα είδος μόνιμης συζήτησης μέσα στο σπίτι. Εάν μάλιστα ο μικρός ή η μικρή δείχνει να έχει ταλέντο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Ο μικρός εκκολαπτόμενος παίκτης αρχίζει να μπερδεύεται και αυτό γιατί σχεδόν πάντα, οι συμβουλές του μπαμπά δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του προπονητή! Αλλά ακόμα και να έχουν, το καλύτερο είναι να τις λέει ΜΟΝΟΝ ο προπονητής.
Σιγά σιγά οι παραπάνω γονείς μεταλλάσσονται σε «προπονητές». Φτάνουν στο σημείο να «κοουτσάρουν» από την εξέδρα και να έχουν άποψη για τα πάντα, την οποία δεν διστάζουν να την εκφράζουν δημόσια! Κρίνουν σχεδόν πάντα τον προπονητή και τις περισσότερες φορές το κάνουν μπροστά στο παιδί τους. Αν μάλιστα νιώσουν ότι ο γιος τους ή η κόρη τους αδικείται τότε είναι ικανοί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, όμως το σοβαρότερο θα το έχουν δημιουργήσει στο ίδιο τους το παιδί…
Αν ο νεαρός αθλητής «μπολιαστεί» με το μικρόβιο του «αδικημένου» και μεγαλώσει με αυτές τις αρχές, τότε μπασκετικά και όχι μόνο , θα είναι πάντα προβληματικός και δεν θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες!
Κάποιοι γονείς μάλιστα θέλοντας να εξασφαλίσουν το μπασκετικό «μέλλον» του παιδιού τους, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την ομάδα περισσότερο, γίνονται παράγοντες και σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές γραφικές ιστορίες σχετικά με αυτό. Αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για όλους και φυσικά για το ίδιο το παιδί που πλέον εκτίθεται με όλα αυτά.
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα αναφέρω ότι έχω την τύχη να γνωρίζω παράγοντες που είχαν παιδιά στην ομάδα που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και ήταν ΚΥΡΙΟΙ με όλη την σημασία της λέξεως. Έφταναν μάλιστα στο σημείο να αδικούν τα παιδιά τους, για να μην υπάρξει το παραμικρό σχόλιο εναντίον τους! Αυτοί είναι παράδειγμα προς μίμηση και τις περισσότερες φορές μένουν και προσφέρουν στις ομάδες ακόμα και όταν τα παιδιά τους φύγουν από αυτές.
Οι γονείς λοιπόν πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους, να τα βοηθούν όπου μπορούν όμως να μην επεμβαίνουν σε θέματα που 1ον δεν γνωρίζουν και 2ον που πρέπει το παιδί τους να τα καταφέρει μόνο του.
Έχω δει μεγάλα ταλέντα να χάνονται επειδή είχαν πάντα την λύση έτοιμη στα χέρια τους και όταν χρειάστηκε να την βρουν οι ίδιοι δεν τα κατάφεραν.
Επίσης έχω δει παιδιά να επιρρίπτουν ευθύνες στους γονείς τους για την αποτυχία τους, μετά από χρόνια, ακόμα και να χαλάνε τις σχέσεις τους μαζί τους.
Τα ομαδικά αθλήματα και ειδικά το μπάσκετ λόγω ποιότητας και επιπέδου, δίνουν την δυνατότητα στα μικρά παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες, να εξασκούν την κρίση και την οξυδέρκεια τους και το βασικότερο να αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Σε όλα αυτά λοιπόν οι γονείς ας μείνουν απλοί θεατές, ας αφήσουν τα παιδιά τους να βρουν το δρόμο τους μόνα τους και ας απολαύσουν και οι ίδιοι την ομορφιά του αθλήματος μέσα από την πρόοδο των μικρών αυριανών μπασκετμπολιστών, χωρίς άγχος, μουρμούρα και εκνευρισμούς.
Και μάλιστα, θυμάμαι έντονα πόσο θυμώναμε ως παιδιά, όταν οι μεγάλοι ανακατευόντουσαν στα πόδια μας όταν παίζαμε! Μήπως τώρα κάνουμε το ίδιο στα δικά μας παιδιά;

Δεσποτάκης Μάριος

Basketball Coach

2 Ιουν 2008

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΚ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το πρωί οι αρχαιρεσίες στην ΕΚΑΣΚ.Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο αφού στην πλειοψηφία του, παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα.(Άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς).Εισήλθαν μόνο τρία νέα πρόσωπα εκ΄των οποίων το ένα (Μ.Κανάκης) υπηρετούσε απο άλλο "πόστο".
Στα αξιοσημείωτα η παρουσία των δύο " Σταύρων ".
Ο λόγος για τον Σ.Δρικάκη τον πολύπειρο παράγοντα από τα Χανιά που με την παρουσία του τόσα χρόνια "κοσμεί" το μπάσκετ της Κρήτης.
Ο Σ.Δρικάκης στο μαγαζί του που διατηρεί στα Χανιά
Ο έτερος Σταύρος, είναι ο έφορος του Ηράκλειο (Λυριτζάκης), ένα άτομο συγκροτημένο, μεθοδικό και προ πάντως με φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις, ευχόμαστε να ταράξει τα "λιμνάζοντα νερά" της Ένωσης και να φέρει " φρέσκο αέρα".
Η "νέα δύναμη" Σ.Λυριτζάκης
Συγχαρητήρια και στους δυό.
Υ.Γ.'Σταύρο φτιάξε επιτέλους ένα σάιτ στην ΕΚΑΣΚ για να ενημερωνόμαστε.