ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Επικοινωνήστε στο........

heraklionbasket.kreta@gmail.com

Επίσημοι χορηγοί: "SIVA TRAVEL- CAFE ΑΡΩΜΑ -S/M ΧΑΡΜΑ "

19 Μαρ 2008

Ν.Τούφας Προπονητής Εθν.παίδων)

Ν. Τούφας: Υπάρχει ταλέντο, χρειάζεται δουλειά
Μπορεί να βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας της, ωστόσο η Εθνική ομάδα των Παίδων κατάφερε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από την Τουρκία, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Διεθνούς Τουρνουά που διεξήχθη στην Σακάρια με την συμμετοχή 12 χωρών.
Σε αυτό το «μίνι» Πανευρωπαϊκό, πέρα από την πρωτιά, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που αποκόμισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ν. Τούφας, καθώς μεσολαβούν αρκετοί μήνες μέχρι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Ιταλία.

Το ότι θα ήταν ένα δυνατό και χρήσιμο τεστ ήταν δεδομένο, όχι όμως και η πρωτιά. Από την πλευρά σας κ.Τούφα πως είδατε την πορεία αυτής της ομάδας μέχρι την κατάκτηση της πρώτης θέση στο τουρνουά;
-Η ουσία είναι ότι μέρα με την μέρα γινόμασταν όλο και καλύτεροι. Πριν από το τουρνουά είχαμε μόνο ένα τριήμερο προετοιμασίας, με τα παιδιά ακόμα να ψάχνονται μεταξύ τους. Σε αυτό το τουρνουά άρχισαν να γίνονται ομάδα. Για μερικά παιδιά ήταν η πρώτη τους φορά που βρέθηκαν εκτός Ελλάδος για ένα τουρνουά και ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι παιδιά που έχουν ταλέντο, χρειάζεται όμως πολύ δουλειά καθώς υπάρχουν αδυναμίες. Αν δεν δουλέψουμε θα είναι τραγικό λάθος.

Εντοπίζεται κάποια σημαντική αδυναμία σε αυτή την ομάδα και που οφείλεται;
-Το ότι υπάρχουν αδυναμίες φάνηκαν και στα παιχνίδια όπου χάσαμε, απέναντι σε Πολωνία και Γερμανία. Το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτή την ηλικία είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν εμπειρίες από αγώνες, δεν έχουν τον χρόνο συμμετοχής που θα έπρεπε να έχουν στις ομάδες όπου βρίσκονται. Ενώ λοιπόν διαθέτουν ταλέντο και δυνατότητες, ενώ δουλεύουν, δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους.

Έχετε κάνει κάποιο προγραμματισμό προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες αγωνιστικές εμπειρίες αυτά τα παιδιά μέχρι το Πανευρωπαϊκό;
-Η εικόνα αυτή μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσα από τουρνουά, όπως αυτό της Τουρκίας. Βλέπαμε να γίνεται ένα θαύμα, το πώς άλλαζε κάθε μέρα που περνούσε η εικόνα της ομάδας. Ήδη έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή μας σε τουρνουά στην Γαλλία μέσα στον Μάρτιο, πολύ σημαντικό θα είναι το τουρνουά της Αριδαίας τον Μάιο, ενώ θα συμμετέχουμε σε τουρνουά στην Ιταλία λίγες μέρες πριν το Πανευρωπαϊκό. Δεν αποκλείεται η συμμετοχή μας σε δύο ακόμη τουρνουά.

Την ίδια αδυναμία είδατε να παρουσιάζουν και άλλες ομάδες;
-Σε συζητήσεις με τους προπονητές των άλλων χωρών, διαπιστώσαμε ότι έχουν το ίδιο πρόβλημα οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, κάτι που δεν συμβαίνει με τους Σέρβους, όπου τα παιδιά εκεί παίζουν από μικρά σε μεγάλες κατηγορίες. Μας είπαν δηλαδή οι συνάδελφοι προπονητές ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς αντί να έρθουν παιδιά με τα οποία θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν συστήματα και το πώς θα λειτουργεί η ομάδα, αναγκάζονται να τους μαθαίνουν ξανά τα βασικά.

Γενικότερα πως είδατε το επίπεδο του τουρνουά, καθώς και αυτό των ομάδων;
-Το επίπεδο του τουρνουά ήταν εκπληκτικό. Από όλες τις απόψεις, από τις μετακινήσεις και την φιλοξενία, μέχρι την παρουσία του κόσμου, που καθημερινά γέμιζαν το γήπεδο. Το επίπεδο των ομάδων ήταν πολύ καλό, καθώς έδειξαν καλά στοιχεία χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ ξεχώρισαν Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Ρωσία.

Ξεχωρίσατε κάποιους παίκτες από τις άλλες χώρες;
-Για παράδειγμα ιδιαίτερα ταλαντούχος είναι ο Τζεντίλε από την Ιταλία (γιος του γνωστού αθλητή), ο Τούρκος Κουτέρ που αναδείχθηκε και MVP, καθώς και κάποια παιδιά από την Γαλλία. Συμπερασματικά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι καλές φουρνιές, ωστόσο λείπουν τα ψηλά παιδιά, ενώ υπάρχει πληθώρα καλών παικτών στο ύψος 2.06μ.-2.07μ..

Επιστρέφοντας στην δική μας ομάδα, βλέπεται ότι θα γίνουν κάποιες προσθήκες ή κάποιες αλλαγές στο σύνολο των παικτών που συμμετέχουν στην προετοιμασία;
-Υπάρχει μια βάση 20 παιδιών, έχουμε καταλήξει σε έναν κορμό παικτών, ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει στην τελική ομάδα. Εξάλλου είναι πολύ νωρίς και έχουμε χρόνο να δοκιμάσουμε και κάποια άλλα παιδιά. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε από τις όποιες επιτυχίες στην προετοιμασία.
πηγη.www.basket.gr
...


















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: