ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Επικοινωνήστε στο........

heraklionbasket.kreta@gmail.com

Επίσημοι χορηγοί: "SIVA TRAVEL- CAFE ΑΡΩΜΑ -S/M ΧΑΡΜΑ "

7 Μαΐ 2008

FIBA -ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ


Αλλαγές κανονισμών..

FIBA,

..αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη της FIBA, η οποία διεξήχθη πρόσφατα στο Πεκίνο. Οι πρώτες αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2008 και είναι οι εξής:

1) Απαγορεύεται οι παίκτες να φορούν κάτω από τις στολές τους άλλες φανέλες.

2) Επιτρέπεται ο παίκτης να πέφτει και να “κυλάει” στο πάτωμα κρατώντας παράλληλα τη μπάλα.

3) Η μπάλα θεωρείται ότι μεταφέρθηκε στην επίθεση μόνο όταν και η μπάλα, αλλά και τα δύο πόδια του παίκτη έχουν περάσει τη μεσαία γραμμή.

4) Το ”μπρος-πίσω” δε θα ισχύει πια στην περίπτωση που ο παίκτης πηδήσει από την επίθεση, ανακτήσει την κατοχή της μπάλας στον αέρα και βρεθεί στο πίσω μέρος του γηπέδου.

5) Όταν κάποιος παίκτης διώξει τη μπάλα μέσα από τη στεφάνη θα τιμωρείται με τεχνική ποινή.

6) Όταν κάποιος παίκτης προκαλέσει επαφή με αντίπαλο (ενώ βρίσκεται από πίσω του), τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίπαλος μεταξύ του επιτιθέμενου και της αντίπαλης άμυνας, θα τιμωρείται με αντιαθλητικό φάουλ.

7) Ο παίκτης που χρησιμοποιεί σκόπιμα τους αγκώνες του με σκοπό να πάρει ένα ριμπάουντ θα τιμωρείται με τεχνική ποινή.

Οι αλλαγές που αναφέρονται στη συνέχεια θα ισχύσουν μετά το 2010 για τις μεγάλες διοργανώσεις και μετά το 2012 για τις μικρότερες διοργανώσεις.

8) Η γραμμή κάτω από τη ρακέτα αλλάζει σχήμα και παίρνει πλέον τη μορφή ορθογωνίου.

9) Η γραμμή των τριών πόντων μεταφέρεται από τα 6,25 στα 6,75 μέτρα.

10) Στα δύο τελευταία λεπτά του αγώνα, η επαναφορά της μπάλας δε θα γίνεται πια από τη γραμμή του κέντρου, αλλά από δύο γραμμές που θα βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του γηπέδου, οκτώ μέτρα μακριά από τους πάγκους των δύο ομάδων.

11) Οι παίκτες δε θα μπορούν να στηθούν για να κερδίσουν επιθετικό φάουλ σε μια ζώνη περίπου ενός μέτρου και 25 εκατοστών κάτω από το καλάθι (non-call γραμμή).

12) Αν η επαναφορά της μπάλας γίνει πίσω από τη γραμμή του κέντρου, το χρονόμετρο θα ξεκινάει και πάλι από τα 24’’.

13) Αν η επαναφορά της μπάλας γίνει μετά από τη γραμμή του κέντρου, το χρονόμετρο μετά από παράβαση θα ξεκινάει από εκεί που βρισκόταν, αν δεν έχει ξεπεράσει τα 14’’. Σε περίπτωση που γίνει παράβαση από τα 14’’ και κάτω, το χρονόμετρο θα πηγαίνει στα 14’’ και όχι στα 24’’ όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

P.S. Το ηλικιακό όριο των 50 ετών παραμένει, πλην όμως η κάθε περίπτωση διαιτητή θα εξετάζεται ξεχωριστά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο Σωλήνας σε τηλεοπτική του εμφάνιση..

Δεν υπάρχουν σχόλια: