Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα των Ελλήνων προπονητών
ένα πολύ σημαντικό άρθρο του ομοσπονδιακού τεχνικού Κ.Μισσα που πρέπει πραγματικά να το διαβάσουν όλοι όσοι πραγματικά αγαπούν το μπάσκετ και να αποτελέσει "οδηγό" , για κάθε αρμόδιο.
Στο σεμινάριο ενημέρωση των σωματείων της ΕΣΚΑΝΑ για τους νέους κανονισμούς και το αναπτυξιακό πρόγραμμα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία καταθέτοντας απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το μπάσκετ. Αναλυτικά:ένα πολύ σημαντικό άρθρο του ομοσπονδιακού τεχνικού Κ.Μισσα που πρέπει πραγματικά να το διαβάσουν όλοι όσοι πραγματικά αγαπούν το μπάσκετ και να αποτελέσει "οδηγό" , για κάθε αρμόδιο.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής , ελευθέρου χρόνου των παιδιών αλλά και έλλειψη τεχνογνωσίας στην δημιουργία προγραμμάτων υποδομής .
Είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό να δούμε τι εμείς πρέπει να κάνουμε και όχι τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι για μας .
Ξεκινάμε απαντώντας σε δύο ερωτήσεις :
Α) Πόσο πραγματικά θέλουμε να δουλέψουμε στην υποδομή ; Διότι αυτό σημαίνει πόσο υπομονή έχουμε για να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα και να περιμένουμε τα αποτελέσματά του
Β) 1. Ξέρουμε να στήσουμε το πρόγραμμα ; Δηλαδή ποιοι είναι οι στόχοι : Η κατάκτηση του παιδικού ή εφηβικού πρωταθλήματος ή η παραγωγή αθλητών και αθλητριών;
2. Οι προπονητές έχουν τις γνώσεις να εκτελέσουν το πρόγραμμα βάσει των στόχων που πρέπει να βάλουν οι διοικήσεις των ομάδων ;
Αν πραγματικά θέλουμε συνειδητά να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγής αθλητών και αθλητριών πρέπει :
*Να επιλέξουμε προπονητές με διάρκεια τουλάχιστον τριετή
*Δεν στοχεύουμε το άμεσο αποτέλεσμα αλλά την παραγωγή και προετοιμασία αθλητών και αθλητριών , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσουμε ένα πρωτάθλημα εάν συμβεί να έχουμε καλό υλικό .
*Μας ενδιαφέρει το κοινωνικό έργο που παράγεται όταν ασχολούμαστε με παιδιά
*Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των προπονητών και ιδιαίτερα οι γονείς -παράγοντες που είναι απαραίτητοι την σημερινή εποχή αλλά πρέπει να έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία .
Ιδιαίτερη σημασία στην νοοτροπία , στους κανόνες συμπεριφοράς και στην σωστή λειτουργία του προγράμματος.
Η δομή του προγράμματος πρέπει να περιλαμβάνει :
Ακαδημίες
Προ μίνι & Μίνι -μπάσκετ : ¨Ενας προπονητής
Παμπαίδες -Παγκορασίδες & Παίδες -Κορασίδες : ¨Ένας προπονητής
Έφηβοι -νεανίδες & επίλεκτη ομάδα : Ένας προπονητής
Όλος ο σχεδιασμός ελέγχεται από άνθρωπο της διοίκησης
Το αγωνιστικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και ελέγχεται από τον προπονητή της α΄ ομάδας με άμεσο συνεργάτη τον προπονητή των εφήβων -νεανίδων .
Το αγωνιστικό μέρος του προγράμματος αποτελείται :
*Ανάλογα με την ηλικία αντίστοιχα ποσοστά δουλειάς στα αντικείμενα που επιλέγονται από την βασική τεχνική , θεμελίωση και τακτική .
*Τα βασικά αντικείμενα που επιλέγονται αποτελούνται από την βασική τεχνική , ατομική επίθεση -άμυνα , την συνεργασία δύο παικτών , τριών παικτών .Στις μικρές ηλικίες χρησιμοποιούμε 80% θέματα που αναφέρονται στα βασικά έως 30% στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Οι αθλητές και αθλήτριες εκπαιδεύονται σε όλες τις επιθέσεις στην ηλικία των εφήβων και νεανίδων . Σημαδεύουμε τις πιθανές θέσεις που μπορούν να αγωνιστούν στο μέλλον .
*Η τακτική ανάλυση έχει απόλυτη σχέση με την ηλικία των αθλουμένων π.χ. είναι απαράδεκτο να διδάσκουμε «σκριν» στο μίνι μπάσκετ .
Σχετικά με τον τρόπο δουλειάς με τις ηλικίες και πλήρες ασκησιολόγιο περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Φιλοσοφία και αγωνιστικές κατευθύνσεις» που έχει εκδώσει η ΕΟΚ .
*Η προπόνηση των επίλεκτων παιδιών έχει ιδιαιτερότητες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
*Η ψυχολογική παρέμβαση είναι απαραίτητη . Πρέπει να μιλάμε με τα παιδιά , να τους δίνουμε λύσεις στα προβλήματά τους και να τα κατευθύνουμε στις ουσιαστικές αξίες που έχει το ομαδικό άθλημα
*Οι εποχές άλλαξαν , γι΄αυτό πρέπει να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους επικοινωνίας με τα παιδιά
*Η μάθηση της σωστής αθλητικής νοοτροπίας είναι ευθύνη και των προπονητών .
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στην παραγωγή αθλητών και αθλητριών πρέπει :
Να μην κατηγορούμε κανένα !
Να μην περιμένουμε τίποτα!
Αλλά να κάνουμε κάτι ! "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου